3 olyan tényező, ami felelős lehet azért, hogy nem jön össze a baba

3-tenyezo-amiert-nem-jon-ossze-a-baba

Természetes körülmények között egy rendszeres, védekezés nélkül házaséletet élő pár nő tagja 20-25% eséllyel esik teherbe első próbálkozás után. Ez a szám sajnos nagyon alacsony. Viszont ha figyelembe vesszük a megtermékenyülés folyamatának komplexitását, talán nem is az.

Több hormon, több száz kémiai-fizikai mechanizmus meghatározottan működő rendszerének kell egyszerre és pontosan működnie. Másrészről pedig szerencsére többször is lehet próbálkozni. 12 próbálkozásból például már 97-99% körüli az esélye, hogy kismamák legyünk.

Persze ez nem jelent vigaszt a világon egyre nagyobb számú, gyermekre vágyó meddő párnak. Ha a meddőségért felelős okok egyszerű bemutatása iránt érdeklődik, akkor olvassa tovább cikkünket!

A meddő párok száma ma Magyarországon nagyjából 200 ezer szülőképes korú pár, nagyjából minden ötödik. Sajnos ez a szám évről évre nő. Meddőségről akkor beszélünk, ha egy egészséges pár minimum egy éven keresztül (35 év feletti nők esetén ez hat hónap) rendszeres, fogamzásgátló módszer alkalmazása nélküli házaséletet él és nem következik be a vágyott terhesség, vagy az kettőnél többször spontán vetéléssel végződik. A párok legtöbbje ilyenkor fordul orvosi segítségért, látogat meddőségi centrumokba és ismerkedik meg az elsőre ijesztőnek tűnő biológiai fogalmakkal, mint az asszisztált reprodukciós technikák (ART). Ezek olyan mesterséges módszerek, technikák, melyek a megtermékenyülést és a terhesség létrejöttét teszik lehetővé. Azt, hogy melyik módszer a legalkalmasabb az adott pár esetében mindig a meddőségi szakember választja ki, a meddőségi ok/ok alapos kivizsgálása után.

De mik is lehetnek azok az okok?

1. Egészségügyi jellegű problémák

Sajnos, számos oka lehet a meddőségnek, amit mind a férfi mind a női oldalról meg kell vizsgálni.  Jelenlegi tudásunk, tapasztalatunk szerint mindkét oldal kb. ugyanolyan arányban „tehet” a fogantatás elmaradásáról. A női okok között gyakran az ovulációs zavarok, policisztás ovárium szindróma (PCOS),átjárhatatlan petevezetők, hüvelyi fertőzés, szerepel míg a férfi okok között az alacsony számú vagy nem mozgó spermiumok, különbözőfertőzések szerepelnek. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, számos egyéb ok is állhat az infertilitás mögött.A WHO több száz okot tart nyilván mindkét oldalt figyelembe véve.

Az alábbi táblázatban látható az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) referencia értékekei a humán spermára vonatkozóan.

Szín:szürke, opál
Mennyiség:> 1,5 ml
Koncentráció:≥ 15 millió/ml
Motilitás:≥ 40 %
Progresszív motilitás:≥ 32 %
Morfológia:≥ 4 % normál

2. Megállapíthatatlan tényező

A párok kb 15-20%-ánál nem megállapítható az ok. Ilyen esetekben akár pszichikai okok is szóba jöhetnek, és szakember segítségére van szükség.

3. Egyéb okok

Mindkét nem esetében meddőséghez vezethet például a súlyprobléma (túlzott soványság, BMI < 20 vagy elhízás, BMI > 30), stressz (munkahelyi, baba utáni vágyból adódó stb.), dohányzás és az életkor (35 év felett). Vannak olyan élelmiszer összetevők is, amelyek szintén hozzájárulhatnak a meddőségért (glutén). Ha az anya oldalán állnak fenn ezen utóbbi tényezők valamelyike azok kockázati tényezőt jelentenek a magzat fejlődésére is. Magzati halandóságot, fejlődési rendellenességeket, koraszülést is okozhatnak.

Könnyen beláthatjuk, hogy szerencsére vannak olyan meddőségért felelős tényezők is. amikre komoly hatásunk van és felelősségteljes szülőként tennünk is kell azok elkerülésére, vagy legalábbis azok minimális szintre való csökkentésükért.

Szeretne többet megtudni? Kérje most ingyenes útmutatónkat a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókért!

0 válasz

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük