8 tévhit a meddőségről

Blog8tevhit

A legtöbb nő úgy gondolja, hogy ha egészséges életmódot folytat, helyesen táplálkozik, rendszeresen mozog, nem dohányzik, egyéb káros szenvedélyei sincsenek, akkor nem lehetnek meddőségi problémái. Azonban a fogantatás igen összetett és bonyolult folyamatrendszer eredménye, vagyis bármely összetevőjének meghibásodása meghiúsíthatja a sikeres fogamzást. A cikkben a meddőséggel kapcsolatban felmerülő leggyakoribb tévhitekről olvashat.

Aki egészséges, annak nem lesznek meddőségi problémái

Az esetek nagy részében ez így is van, de vannak olyan esetek, amikor a probléma nincs összefüggésben az életmóddal vagy a táplálkozással.

A meddőségi problémák általában 35 év fölött jelentkeznek

Az igazolódott, hogy a teherbe esés esélye folyamatosan változik egy nő élete során, és nincs konkrét időszak, amikor zuhanásnak indul. Általában a húszas évek elején van a csúcsponton egy nő termékenysége, de ez nem jelenti azt, hogy ebben a korban a fogamzás mindig zökkenőmentes, és idősebb korban kell problémákra számítani.

Ha már valaki szült, a következő teherbe esés könnyebb lesz

Nincs rá garancia, előfordulhat szekunder infertilitás is, ez nem ritka jelenség.

Az ovuláció a 14. napon van

A tipikus menstruációs ciklus 28 napos, de nem minden nő tipikus. Számos nőnek van ettől eltérő, 21-35 nap közötti ciklusa. Ahhoz, hogy kiszámoljuk az ovuláció lehetséges időpontját, a ciklus hosszából le kell vonni 14 napot. De még ez sem garantált időpont, akár korai, akár késői ovuláció is előfordulhat.

A menstruáció alatt nem lehet teherbe esni

Ahogy változik a nőknél a menstruációs ciklus hossza, úgy az is előfordulhat, hogy valaki épp a menstruáció alatt esik teherbe.

A meddőségi problémák oka a nő

A meddőségi problémák ugyanolyan gyakorisággal fordulnak elő férfiaknál, mint nőknél. Egy tanulmány szerint egyharmad arányban a nő, egyharmad arányban a férfi és egyharmad arányban mindkét fél felelős a termékenységi problémáért, egy másik tanulmány szerint 40-40%-ban valamelyik félnél, 20%-ban mindkét partnernél van valamilyen rendellenesség.

A fogamzásgátlók meddőséget okozhatnak

A hormonális fogamzásgátlók hatása visszafordítható, sőt azáltal, hogy csökkenti a méhen kívüli terhesség esélyét, a kismedencei gyulladást, még jótékony hatása is van a megtermékenyülésre.

A teherbe esés csak aktus alatt következhet be

Az aktus és a megtermékenyülés között napok is eltelhetnek, a spermium a nő szervezetében napokig is élhet, így ha napokkal az aktus után következik be az ovuláció, még kialakulhat terhesség.

Szöveg forrása:WEBBeteg (http://www.webbeteg.hu)

Szeretne többet megtudni? Kérje most ingyenes útmutatónkat a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókért!

0 válasz

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük