A vetéléssel kapcsolatos tények és tévhitek

Vetélésnek nevezzük, ha a fogantatás sikeres, a terhesség azonban nem jut el a gyermek megszületéséig. A többszörös vetélés fogalma pedig a vetélés ismételt előfordulását jelenti. A terhességek nagyjából egyötöde végződik vetéléssel, így a nők körülbelül 30%-a szembesül legalább egy vetéléssel az élete során, az esetek felében pedig az okok ismeretlenek.

A vetélés összes lehetséges okára a jelenlegi kutatások még nem tudnak egyértelmű választ adni, azonban vannak különféle tesztek, amelyekkel csökkenthető a többszörös vetélés valószínűsége. Az első trimeszterben a vetélések aránya 10%, de ez az érték valószínűleg alábecslése a valóságnak, mivel ebben az időszakban még sokan nem is tudják, hogy várandósok, és lehetséges, hogy csak a havivérzésük erősödését érzékelik.

A vetélés leggyakoribb oka az embrió valamilyen genetikai rendellenessége, ami ellen a szervezet védekezik, és így nem fogadja be. Ezek a rendellenességek leginkább véletlenszerűek, előfordulásuk nem jelenti azt, hogy a párnak valamilyen egészségügyi problémája lenne, ami miatt meddőségre kellene gyanakodni.

A vetélésnek többféle kockázati tényezője is van, a szervi megbetegedések közül ilyenek pajzsmirigybetegségek és a trombofília (a véralvadás megerősödése és vérrögképződésre való hajlam). Ezek a kockázati tényezők külön-külön 15-20%-át okozzák a vetéléseknek, míg az anyai genetikai mutációk és a fertőzések csak 2-5%-át magyarázzák a vetéléseknek. A pajzsmirigybetegséget és a trombofíliát azonban időben meg lehet állapítani és kezelni, ezzel pedig csökkenteni a vetélés valószínűségét. Ezek mellett a túlsúly is növeli a vetélés kockázatát, a fogyás azonban ezen szintén segíthet.

A vetéléssel kapcsolatban még napjainkban is sok tévhit kering. Ezeknek eloszlatásául érdemes tudni, hogy nem nő meg az esélye a második vetélésnek amennyiben az anya már átesett egy vetélésen. Ugyanígy a szexuális aktivitás, az utazás vagy tárgyak (természetesen ésszerű határok között) emelése és mozgatása terhesség alatt szintén nem veszélyezteti a magzatot. Azonban az első vetélés után a második terhesség során nagyobb a félelem, így az óvatosság is nő, azonban az egyre több eseménytől való tartózkodás (mint a sport, a munka vagy a szex) csak növelheti a szorongást és a félelmet a terhességgel kapcsolatban.

Vetélés után nehéz döntést hozni a gyermekvállalással való újabb próbálkozásról. A fentiekből azonban látszik, hogy a vetélés nem növeli az esélyét a következő születendő gyermek elvesztésére, azonban a következő terhesség előtt érdemes orvossal konzultálni az esetlegesen elvégzendő tesztekről, hogy bizonyos kockázati tényezők (mint a különböző fertőzések, szervi és kromoszomális rendellenességek) kizárhatók legyenek.

Szeretne többet megtudni? Kérje most ingyenes útmutatónkat a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókért!

0 válasz

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük