Az 5 legfontosabb szempont egy IVF Klinika megválasztásánál

az-5-legfontosabb-szempont

Angliában született az első lombikbébi 1978-ban, ezt tekinthetjük az asszisztált reprodukciós beavatkozások kezdetének. A született kislány neve Louise Brown, őt tekinthetjük az első IVF-babának. Édesanyjának petevezeték elzáródása miatt nem lehetett természetes úton gyermeke.

Az asszisztált reprodukciós beavatkozások első sikerét Nobel-díjjal ismerték el, a módszer kidolgozói közül Robert Edwards 2010. esztendőben kapott Nobel-díjat munkásságáért. Hazánkban 1988. augusztusában egy akkor már tíz éve meddő házaspár gyermeke, Zsuzsanna látta meg a napvilágot Pécsett, aki úgynevezett GIFT-módszer (a Gamete Intrafallopian Transfer rövidítése) alkalmazását követően fogant. Zsuzsanna 3850 grammal született, az akkori híradások is pufók és egészséges babaként emlegették.

Alig egy évre rá 1989. májusában Bálint névvel született meg hazánkban az első “igazi” lombikbébi (in vitro megtermékenyítéssel) 3690 gramm súllyal.

A kezdeti úttörő kísérletek után manapság a meddő párok számára egyre több kezelési lehetőség áll rendelkezésére: az életmód változtatással kapcsolatos tanácsadástól kezdve a gyógyszeres beavatkozások különböző formáin és műtéti beavatkozásokon túl különböző asszisztált reprodukciós technológiákig (ART) bezárólag [in vitro megtermékenyítés (IVF), intracitoplazmatikus spermium injekció (ICSI), fagyasztott embrió csere (FER), preimplantációs genetikai diagnosztikai szűrés].

Az 1978 óta született lombik babák neveit már nem lehet számon sem tartani, Louise Brown után milliók születtek az orvostudomány fejlődése révénasszisztált reprodukciós beavatkozások segítségével. A meddőség kezelésére professzionális klinikák sora alakult, manapság glóbusz szinten Európában történik a világ összes beavatkozások több mint fele, lakosságszámra vetítetten az északi országokban és Szlovéniában történik a legtöbb beavatkozás. Hazánkban is több intézmény közül választhatnak a gyermekre váró párok.

A választás azonban nem könnyű, sok szempontot szükséges mérlegelni ahhoz, hogy a számunkra megfelelő klinikát megtaláljuk.

A döntés megkönnyítéséhez bemutatjuk az 5 legfontosabb szempontot egy IVF Klinika megválasztásánál!

1. A piszkos anyagiak (TB finanszírozás és várólista relációja)

A lombik programban való részvétel nemcsak fizikálisan és mentális megterhelő, hanem időigényes és komoly áldozatokat követel: sem az időnkkel, sem a pénztárcánkkal nem lehet spórolni.

Magyarországon a társadalombiztosítás 5 beültetést finanszíroz, valamint a gyógyszerköltségek 70%-át téríti meg. Bár egy beültetés költsége TB finanszírozás mellet is további 150-200 ezer Ft kiadást jelent, mégis sokan a TB finanszírozott ellátást választják. Mivel az intézetekre érvényes a volumen korlátozás, miszerint évente csak egy meghatározott számú ügyfelet láthatnak el, gyakran hosszú a várólista, amely 3-4 hónap és 1 év között mozog.Önköltséggel a várólisták kikerülhetőek, fizetős kezelésre szinte mindenhol van lehetőség, és lényegében azonnal fogadják az ügyfelet.

2. Nőgyógyászi ajánlás (bizalmas ajánlás)

Nőgyógyászt választani bizalmi alapon lehet: a szakmai felkészültség mellett a bizalom elengedhetetlen a kiegyensúlyozott páciens – orvos kapcsolathoz. A nőgyógyásza nemcsak a klinikák szakmai felkészültségéről tud beszámolni, hanem adott esetben olyan információknak is a birtokában lehet, amelyek nem találhatóak meg az intézmények attraktív szórólapjain!

3. Teljes körűség helyben (a szükséges vizsgálatok hosszú sora…)

A kezelés sokrétű és összetett vizsgálatok elvégzését igényli, ezekről a „szükséges_vizsgálatok”blog – bejegyzésünkben olvashat bővebben. Vigyázat, nem minden helyen végzik el helyben a szükséges vizsgálatokat, hanem elküldik az ügyfelet szakrendelésekre, ahol újabb orvosok, újabb helyszínek és újabb hosszú folyosón várakozással töltött órák várnak ránk. Vigyázat(!), egyes vizsgálatok elavulhatnak időközben, melyek újra készítése újabb folyosón várakozással töltött órákat jelenthetnek! Miközben a sikeres beavatkozás egyik legfontosabb kritériuma a megfelelő időzítés! A klinika kiválasztása során fokozott figyelemmel legyenek arra, hogy minden szükséges vizsgálatot elvégeznek-e, és mérlegeljék, amennyiben szakrendelések bevonása is szükséges.

4. Nincs 100% garancia (csalóka adatok a sikeres beültetésről)

Ha minden intézet korcsoportokra lebontva, azonos módon közölné a sikeres beültetések arányát, megbízhatóbb és összehasonlíthatóbb adatokra támaszkodva választhatnánk közöttük. Ez sajnos nem így van, nehéz egységes adatokat találni. Legyünk tudatában, hogy IVF átlagos sikerrátája 25-35% között mozog, ezért kezeljük óvatosan azokat a helyeket, ahol 60-70%-os eredményességről beszélnek. Mint minden vállalkozási alapon is működő szervezetek, a klinikák is reklámozzák önmagukat, a hangzatos szövegek mögötti valós tartalomra koncentráljunk!

5. Lehet –e saját orvosom? (egy páciensre jutó idő aránya)

A gyermekáldásra vágyó párok közös életük legfontosabb reményének sorsát teszi a választott klinika kezébe; joggal várhatnák el a személyes gondoskodást, a kiemelt orvos – páciens kapcsolatot. Joggal várhatnák el, de alapszabály, hogy minél több beültetést végez egy intézet, az orvosoknak arányosan kevesebb idejük marad az ügyfélre. Azonban a klinikák – lehetőségeikhez képest – törekednek a barátságos környezetre és a bizalmas viszony kialakítására. Bizonyos szempontból talán ez a legfontosabb szempont!

Kérje most ingyenes útmutatónkat a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókért!

0 válasz

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük