Az asszisztált reprodukció története

A „2766 Leeuwenhoek” kisbolygót – amely a Naprendszer kisbolygóövében található aszteroida- annak a civil foglalkozását tekintve posztókereskedőnek a tiszteletére nevezték el, aki közel ötszáz saját készítésű mikroszkópjainak egyikének segítségével először figyelte meg a spermiumokat 1677-ben. A XVII. században született holland tudósnak, Antoni van Leewenhoeknek a spermiumok mellett a vörösvérsejtek, az infusoriák az egysejtű organizmusok, a baktériumok, a hímivarsejtek, vagy a harántizmok rostjainak felfedezését is köszönhetjük, gazdag megfigyelései révén őt tekinthetjük a mikrobiológia atyjának. Azt feltételezte, hogy minden egyes spermium egy teljesen kifejlődött állatkát tartalmaz. A későbbi kutatások persze tisztázták a spermiumok valódi szerepét a megtermékenyítésben. De mi is ez valójában?

Homunculus, kis emberek a spermiumban

A latin „homunculus” kifejezés „kis embert” jelent, a középkori alkimisták elképzelése szerint minden egyes spermában kis, apró, de kész emberi lények találhatóak meg, mely a születés után pusztán felnő. Erre a tézisre épülő, az öröklődéssel kapcsolatos filozófiai elmélet a preformacizmus, amely szerint a tojásokban, de a spermában is előre kialakított egyének lelhetők fel. Felmerül a mai kor emberében a kérdés, hogy a gyermeknevelés felelőssége megjelenik-e fenti elméletben, de erről a kor tudományos leiratai nem szolgálnak kellő információval.

A ma már nyilvánvalóan téves feltételezés leomlásában jelentős szerepe volt az 1700-as években LazzaroSpallanzani olasz katolikus papnak, aki nem az utódok nevelése szempontjából, hanem biológiai szempontokból vizsgálta a reprodukció folyamatait. A nevéhez kötődik az a mára jelentőssé vált felismerés is, hogy az ondósejtek fagyasztása lehetséges. Spallanzani hógolyóba gyúrta a saját produktumát, és rájött, hogy az ondósejtek túlélik a fagyasztást. Azt, hogy mi késztette őt erre, az máig rejtély. Spallanzani megfigyelése után több, mint 200 év kellett, hogy elteljen 1949-ig, amikor is megszületett az első gyermek, aki fagyasztott hímivarsejttől fogant. Ugyancsak ő volt, aki az első sikeres, bár kutyán elvégzett inszeminációról számolt be 1784-ben.

A jó orvos ott segít, ahol tud!

Az első dokumentált humán beavatkozást az 1790-ben években végezte John Hunter Londonban egy vászonkereskedő feleségén. 1909-ben publikálták a második sikeres kísérletet. A dolog érdekessége, hogy a szerző, egy bizonyos Addison Davis Hard, egy 25 évvel korábbi esetet írt le. További érdekesség, hogy ez valójában donoros inszemináció volt, mert az asszony férje azoospermiában szenvedett, azaz steril volt. A donor a beavatkozást végző orvoscsoport egyik egészséges tagja volt, és mint később kiderült, a férj nem emelt kifogást az ügy ellen, sőt a pár elégedetten vette tudomásul az áhított terhességet.

A „felvilágosult” XX. század erkölcsi és morális aggályai

Az asszisztált reprodukciós eljárások megítélése minden korban diszharmonikus volt, a tudomány úttörőinek munkáját nem segítette sokszor sem a társadalmi, sem a hivatalos állami hozzáállás. Nem volt ez másként a XX. században sem, pedig előszeretettel gondolunk a mögöttünk álló évszázadra már úgy, mint a fejlett és nyitott, inspiratív századra.

Robert Merle Védett férfiak című könyvében a főhős teszi fel a kérdést: „Csak nem akarják megváltoztatni azt a módszert, amely immár kétmillió éve kifogástalanul működik?” Az utópisztikus regények mestere művében a feltett kérdésre előremutató választ is ad: „Legfőbb ideje, hogy a népszaporulat biztosítása érdekében a társadalom a nemi aktus helyett másféle módszereket alkalmazzon.” Bár a nemi aktus, mint közkedvelt módja a reprodukció biztosításának mindenképp védendő, szükség esetén a fejlett ART módszerek is fontosak. Erre a belátásra azonban modern korunk társadalmi is rögös úton jutott el. Az 50-es években az USA-ban a törvény szerint „a donor inszemináció ellentétes a közerkölccsel és a morállal”, az aktuális pápa pedig nemes egyszerűséggel bűnnek nyilvánította.

Szeretne többet megtudni? Kérje most ingyenes útmutatónkat a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókért!

0 válasz

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.