A legfontosabb tudnivalók a férfi meddőségről

A meddőséget sokáig női problémának tekintették, ma már azonban tudjuk, hogy a meddőség hátterében körülbelül 40%-ban férfi eredetű okok állnak. Ahhoz, hogy megállapítható legyen a meddőség oka, a pár mindkét tagját ki kell vizsgálni. Az alábbi bejegyzésben a férfi meddőséggel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglaljuk össze.

Elolvasom

A megmagyarázatlan meddőség lehetséges háttere, pszichológiai vetületei és kezelési lehetőségei

A megmagyarázatlan meddőség lehetséges hátterével azért fontos tisztában lenni, mivel így a pszichológiai megküzdés és a lehetséges kezelési módok is megismerhetők. A megmagyarázatlan vagy más néven funkcionális meddőség a terméketlenségnek azon formája, amelyben a meddőségnek nincs kimutatható biológiai oka.

Elolvasom

Hamarosan érkezik a Prelife-teszt!

Ahogy már korábban is olvashatott róla blogunkon, a meddőség gyakori probléma, minden hatodik házaspár életében előfordul. Ennek kezelésére a legelterjedtebb asszisztált reprodukciós eljárás az IVF, amelyből 33 európai országban több mint 700 ezer ciklust végeznek évente. Magyarországon évente körülbelül hatezer nő vesz részt lombikprogramban, azonban a sikeres terhességig általában 3-4 alkalommal is próbálkozni kell, hiszen az IVF átlagos hatékonysága kevesebb, mint 25-30%.

A jelenlegi meddőségi kezelések így egy éven túl is elhúzódhatnak, amelynek az egyik oka, hogy bár az embrió állapotát alaposan vizsgálják, a méhnyálkahártya (az endometrium) befogadóképességének vizsgálatára nem fektetnek elég hangsúlyt. Ez azt jelenti, hogy nagyon kevés információval rendelkeznek arról, hogy milyen környezetbe ültetik be az embriót.

 

A Prelife-teszt ennek a problémának a megoldására született a hatékonyság növelésének céljából. Elolvasom

Hogyan működik a spermium-, és az embrióadományozás?

Abban az esetben, hogy ha a babát akaró párnak a férfi, vagy a nő oldaláról nincs lehetősége saját embrió visszaültetésére, még mindig bízhatnak a spermium-, vagy az embrióadományozásban.

Elolvasom

A nagyobb babák okosabbak?

Sok tény és tévhit kering az interneten azzal kapcsolatban, hogy mivel függ össze az intelligencia, most pedig bizonyítva látszik, hogy bizony a nagyobb súllyal született babák magasabb IQ-val rendelkeznek, mint könnyebb társaik. De mit is jelent ez?

Elolvasom

Milyen hatással vannak a méhen belüli események a magzat fejlődésére

A “Barker hipotézis” vagy ismertebb nevén az 1990-ben leírt “magzati programozás hipotézis” szerint a méhen belüli állapotok hatással vannak a magzat fejlődésére és hosszú távon is befolyásolják később a felnőtt életét, egészségét. A “magzati programozást” azóta több kutatási eredmény is alátámasztotta. Azzal, hogy Barker a méhen belüli időszakra helyezte a hangsúlyt, megváltoztatta a prevenciós lehetőségeket is, hiszen ezáltal többet tudunk tenni annak érdekében, hogy a születendő gyermekünk egészséges legyen.

Elolvasom

10 teszt, ami egy spermavizsgálatnál előkerülhet

Az ondóvizsgálat (spermatogram) fontos egy férfi fertilitási státuszának megállapításához, ugyanakkor jó tudni, hogy önmagában ez az eredmény nem meghatározó. Cikkünkben sorra vesszük a leggyakoribb teszteket, amikkel találkozhat egy spermatogram során!

Elolvasom

,

A méhen kívüli megtermékenyítés 3 típusa, alkalmazhatósága és sikeressége

A mesterséges megtermékenyítési eljárásokat alapvetően két csoportba lehet osztani

  1. Amikor a megtermékenyítés az anyaméhen belül történik
  2. Amikor a megtermékenyítés mesterséges körülmények között zajlik

Következő cikkünkben sorra vesszük a a méhen kívüli, mesterséges megtermékenyítési eljárások három típusát.

Elolvasom