A testtömeg és BMI szerepe a termékenységben

BlogScale

Sok nő gondolja úgy, hogy a gyermekvállalást akadályozhatja, amennyiben némi súlyfelesleggel vagy épp -hiánnyal küzd. A testsúly valóban befolyásolja a termékenységet, azonban akadályt azon esetekben képez gyakrabban, amikor a BMI értéke 18,5 alatt vagy 25 felett van.

Az egyéni BMI érték a testsúly és a magasság arányát mutatja, kiszámításához a kilogrammban mért testsúlyt el kell osztani a méterben mért testmagasság négyzetével. A BMI érték azonban nem minden esetben mérvadó adat, hiszen normális BMI tartomány esetén is előfordulhat testsúlyhoz kapcsolódó termékenységi probléma. Például bizonyos sportágak versenyzői (pl. súlyemelés, testépítés) a nehéz izomzatuk miatt magasabb BMI értékkel rendelkeznek annak ellenére, hogy alacsony a testzsír százalékuk. Ilyen esetben a szervezet sokkal kevesebb ösztrogént termelhet, ami befolyásolhatja a menstruációs ciklust, valamint a termékenységet. Ezen kívül számos olyan termékenységi probléma van, amely nem függ össze a testtömeggel, melyekről már korábban is írtunk.

 

Termékenység túlsúllyal

Az ösztrogén főként a petefészkekben termelődik, azonban a szervezet ösztrogéntartalmának jelentős hányadát a zsírsejtek termelik, amely azt jelenti, hogy egészséges testsúly esetén nagy valószínűséggel egészséges mennyiségű a szervezet ösztrogénszintje is.

Elhízás esetén azonban a nagyobb számban jelenlevő zsírsejtek több ösztrogént termelnek, mint amennyi szükséges. A túl sok ösztrogén megakadályozhatja a peteérést, vagy befolyásolhatja annak rendszerességét. A túlsúlyos nők 30-40%-a panaszkodik szabálytalan menstruációs ciklusra, amely csökkenti a megtermékenyülés esélyét. A súlyosan elhízott nők (a 35-40-es BMI-vel rendelkezők) esélye a teherbeesésre 23-43%-kal alacsonyabb, mint a 29 alatti értékkel rendelkezőké.

Az elhízás amellett, hogy csökkenti a természetes fogamzás esélyeit, a termékenységi kezelések és a mesterséges megtermékenyítés (IVF) sikerességét is csökkenti, valamint növeli a vetélés, a terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz), a terhességi magas vérnyomás és a születési rendellenességek kockázatát. A túlsúly és az elhízás olyan hormonális és endokrin állapotokkal is összefüggésben állhat, mint a PCOS, inzulinrezisztencia, pajzsmirigy-alulműködés és a túlzott tesztoszterontermelés.

Jelentős testsúlycsökkenéssel (a maximális testsúly 10%-a) már szignifikánsan megnövekszik a teherbeesés valószínűsége, de egyes felmérések szerint már az 5%-os testsúlycsökkenés is nagy változásokat hozhat.

Az elhízás és az IVF biztonságossága – mi az összefüggés?

Amennyiben ART (asszisztált reprodukciós technika) során az elhízás hátterében jelenlevő okok (IR, be nem állított cukorbetegség, pajzsmirigy-alulműködés stb.) nem kerülnek felismerésre és nincsenek kezelve, úgy jelentősen csökkentik a teherbe esési esélyeket. Ilyen szituáció – tekintettel a meddőségi centrumokban megtörténő részletes kivizsgálásra – nem fordulhat elő.

Gyermekvállalás alultápláltság esetén

A nagyon alacsony (18,5 alatti) BMI értékkel rendelkező nők esetében szintén gyakrabban előfordulhat rendszertelen menstruáció. A szabálytalan ciklus pedig nem megfelelő ovulációt jelent, amely mellett nem következik be a teherbe esés. Erre az állapotra általában kézenfekvő megoldás a testsúly normalizálása – amely elsősorban a zsírszövetek és az izomszövet mennyiségének növelésére irányul.

Általában a 20 és 24 közötti BMI érték az optimális a termékenység szempontjából, azonban a testsúly mellett még számos további tényező befolyásolhatja a termékenységi esélyeket.

 

Szöveg forrása: WEBBeteg (http://www.webbeteg.hu), – Cs.K., szakfordító, http://www.advancedfertility.com/weight.htm, https://www.avawomen.com/avaworld/post-pill-amenorrhea-causes, lektorálta: Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista

Szeretne többet megtudni? Kérje most ingyenes útmutatónkat a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókért!

0 válasz

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük