Mi az az endometrium biopszia?

BlogBear

A széles spektrumú IVF beavatkozások között a szakemberek mindig törekednek az egyénre szabott maximális terhességi eredményt produkálni. Az egyik ilyen beavatkozás, amellyel növelhetők a terhességi esélyek, az endometrium biopszia (endometrium scratching, más néven méhnyálkahártya sértés).

Mi is az endometrium scratching?

Az endometrium, vagyis a méhnyálkahártya egy szövetréteg, amely a méh üregét vonja be. A terhesség első lépéseként egy embrió kapcsolódik az endometriumhoz az implantációnak nevezett folyamat során. Az endometrium scratching, amelyet endometriális sértésnek is neveznek, olyan eljárás, amely szándékosan megzavarja az endometrium miliőjét azokban a nőkben, akik teherbe kívánnak esni, azonban természetes módon nem sikerült a fogantatás. A módszer kidolgozói úgy gondolják, hogy ez a szöveti „sérülés” valamilyen módon növelheti az embrió beágyazódásának esélyét, és ezáltal elősegíti a sikeres megtermékenyülést.

 

Hogyan történik a beavatkozás?

Az endometrium scratching elvégzése a ciklus 14. és 21. napja között esedékes, ettől azonban lehetnek eltérések az egyéni szempontokat és tényezőket figyelembe véve.

Az endometrium scratching számos különböző eszközzel elvégezhető (pl. curettage kanál segítségével, hiszteroszkópos eljárás során stb.). A leggyakoribb technika a biopsziás eljárás, amelyet szokásosan egy vékony, rugalmas műanyag csővel végeznek (a 3 mm széles, pipelle katéterrel). A pipelle katétert a méhnyakon keresztül helyezik a méhűrbe, amely a benne létrejövő vákuum által okozza a méhnyálkahártya sértését. Ez az eljárás végső soron ugyanaz, amelyet egy nőgyógyász használna annak érdekében, hogy endometriális mintát kapjon elemzésre, ahol a beavatkozást szintén endometrium biopsziának nevezik.

A beavatkozás egyszerű, alacsony költségű eljárás, amely néhány perc alatt elvégezhető járóbeteg-ellátás keretében, altatás és érzéstelenítés nélkül. Időnként alhasi görcsöt, kellemetlen érzést vagy fájdalmat okozhat, de alapvetően nem jár nagyobb kellemetlenséggel a betegek számára. Az endometrium scratching veszélyei közé tartozik a méhüregi fertőzés és a méh perforációja, de ezek nagyon ritkán fordulnak elő.

 

Hogyan működik?

Az endometrium scratching mechanizmusa nem teljesen ismert, a teória az, hogy a méhnyálkahártya „megzavarása” olyan növekedési faktorok működését segíti elő, amelyek javítják az embrió beágyazódását. Azok a páciensek várhatják a legtöbbet ettől a beavatkozástól, akik két vagy több sikertelen lombikprogramon vannak túl. Egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy az endometrium scratching akár 50-70%-kal is növelheti a klinikai terhességi arányt (ez az eredmény azonban erősen összefügg természetesen az életkorral, hiszen az életkor előrehaladtával a beavatkozás hatásossága jelentősen csökken).

 

Szöveg forrása: WEBBeteg (http://www.webbeteg.hu) – Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista

Szeretne többet megtudni? Kérje most ingyenes útmutatónkat a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókért!

0 válasz

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük