A legfontosabb tudnivalók a férfi meddőségről

ferfimeddoseg

A meddőséget sokáig női problémának tekintették, ma már azonban tudjuk, hogy a meddőség hátterében körülbelül 40%-ban férfi eredetű okok állnak. Ahhoz, hogy megállapítható legyen a meddőség oka, a pár mindkét tagját ki kell vizsgálni. Az alábbi bejegyzésben a férfi meddőséggel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglaljuk össze.

A terhesség létrejöttéhez bizonyos folyamatoknak problémamentesen le kell zajlaniuk a férfi szervezetben. A mellékherében tárolódó hímivarsejteket a here termeli, amelyek ezután az ondóvezetéken át a húgycsőbe jutnak, és a húgycsőnyíláson keresztül távoznak. Az ondóvezetékbe a spermiumokon kívül az ondóhólyag váladéka is bekerül, amely a spermiumok életképességét biztosítja.

A spermiumok termelődése ciklikusan zajlik, ami azt jelenti, hogy a spermatogenezis (a hímivarsejtek keletkezési folyamata) 72 napig tart, a mellékherében ezek után pedig még 2 hét utóérlelés történik. A spermatogenezis sorozatos osztódások folyamata, amelyben fontos szerepe van a férfi életkorának is: minél idősebb a férfi, annál több a hibalehetőség az osztódások sorában. Bár a spermiumok száma kevéssé változik 40 év felett, azok morfológiája és mozgásképessége rosszabb lesz a spermiumban található DNS minőségével együtt. Így a megtermékenyítési problémák valószínűsége az életkorral együtt nő.

A megtermékenyítés sikerességéhez fontos az ondó megfelelő minősége. Az ondó rendellenességeinek okait több csoportba lehet osztani:

  1. Születési rendellenességek.
  2. Hormonális problémák. A herék nem megfelelő hormontermelése vagy a hormontermelés leállása meddőséget okoz, ez azonban kezelhető, amennyiben a herék épek.
  3. Ivarcsatorna-fertőzés. Ennek hátterében sok különböző ok állhat, és leggyakrabban ez okozza a férfi eredetű meddőséget.
  4. Genetikai problémák. A spermium képződését kódoló gének az Y kromoszómán találhatók. Ezek részleges vagy teljes kiesése (mikrodeléció) csökkent termékenyítő képességet vagy teljes sterilitást is okozhat.

A férfi meddőség megállapításához fontos az ondóvizsgálat (spermatogram), amelynek részleteiről már korábbi bejegyzésünkben olvashatott. Emellett még más fontos vizsgálatok is részét képezik a férfi meddőségi kivizsgálásnak, mint

– az általános spermatenyésztés, Chlamydia trachomatis-, Neisseria gonorrhoeae-, Mycoplasma-vizsgálat
– a Hepatitis B- és C-, HIV-, szifilisz-szűrés
– DNS töredezettség megállapítása
– aneuploidia teszt
– alfa glükozidáz mérése (mellékhere funkcionális vizsgálata)
– akroszóma reakció mérése
– gyulladási faktorok mérése
– hyaluronsav kötődési (HBA) reakció
– a fizikális andrológiai vizsgálat
– inzulinrezisztencia mérése
– hormonvizsgálatok

Az összes vizsgálati eredmény beszerzése, amennyiben a mikrobiológiai tenyésztés és a genetikai vizsgálat is benne van, több hetet vehet igénybe. Mindezeknek birtokában állítható fel meddőségi kezelési javaslat.

Szeretne többet megtudni a meddőségről? Kérje most ingyenes útmutatónkat a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókért!

0 válasz

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük