Mi a jelentősége a hCG beadásának?

IVF

A hCG (humán chorion gonadotrop hormon) egy olyan fehérje hormon (úgynevezett glikoprotein), amelyet a placenta, vagyis a méhlepény termel, és az embrió beágyazódása után szabadul fel a szervezetben. Szerepe a terhesség fenntartásában van.

A terhesség első hetei során a hCG serkenti a természetes progeszterontermelést a sárgatesten keresztül, ennek hatására a menzesz elmarad. A hCG termelés folyamatosan tart, a hCG szintje minden 48-72 órában megduplázódik. Ez a folyamat az egészséges terhesség első 10 hetében végig megfigyelhető.

 

A hCG szerepe az ART (asszisztált reprodukció) során

A spontán LH-csúcs kiszámíthatatlansága miatt a kontrollált petefészekstimuláció során alkalmazzák a hCG-t a végső ovuláció kiváltásához (ezt nevezzük ovuláció triggernek), tehát az inszemináció, illetve a petesejt vagy petesejtek leszívásának időzítéséhez szükséges a hCG beadása.

Preovulációs tüszők jelenlétében a hCG beadását követően úgynevezett luteinizációs folyamat indul meg, progeszteron szintézis kezdődik, majd a hCG beadást követően kb. 36-40 óra múlva történik meg (vagy történne meg) az ovuláció. Ezek a folyamatok csak akkor alakulnak ki, ha a tüszők megfelelő méretűek, valamint a granulosa és a theca sejtek (a tüszők két speciális sejtrétege) befogadóképessége megfelelő. Az asszisztált reprodukciós eljárás során inszemináció vagy in vitro fertilizáció után a terhesség támogatására is hCG alkalmazandó a progeszterontermelés erősítése.

 

Egyéb állapotok, amikor a hCG-t terápiaként használják

  • a progeszteron szintézis fenntartása céljából inszemináció vagy lombikprogram után
  • a spermaszám növelésre férfiaknál alacsony spermaszám esetén
  • nem megfelelően fejlődött hereszövet stimulálására

 

Szöveg forrása: WEBBeteg (http://www.webbeteg.hu), – Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista

Szeretne többet megtudni? Kérje most ingyenes útmutatónkat a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókért!

0 válasz

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük