Hormonális változások a menstruációs ciklus során

A lombikprogram előtt állók vagy a kezelésekben résztvevők általában nagyon jól ismerik a menstruációs ciklus különböző szakaszait és a legkülönfélébb hormonok szerepét. Mégis érdemes egy kis időt szentelni annak, hogy röviden áttekintsük a ciklus teljes folyamatát a mesterséges megtermékenyítés szempontjából.

Hormonális változások

A menstruációs ciklust a petefészkekben termelődő hormonok irányítják, amelyeket az agyban a hipotalamusz szabályoz. Ez úgy történik, hogy először a hipotalamusz egy olyan hormont bocsát ki (gonadotropinfelszabadító hormont), ami az agyalapi mirigyben két másik hormon termelését növeli: ezek az FSH (follikulusz-stimuláló vagy tüszőérlelő) és az LH (luteinizáló vagy tüszőrepesztő hormon).

Az FSH hatására indul be a tüszőérlelés, amelynek során a női ivarsejt megtermékenyülésre alkalmas állapotba kerül. Az LH hormon szintje a menstruációs ciklus legnagyobb részében alacsonyan van, azonban általában a ciklus közepén, nagyjából 24-48 órán át tartó időszakra az agyalapi mirigy sokszorosára növeli a mennyiségét a vérben – ez az LH csúcs.

A magas LH szintnek köszönhetően indul be a tüszőrepedés (ovuláció), amikor a petesejtet tartalmazó tüsző már kellően érett. Ez nagyjából a ciklus közepén következik be, az FSH termelése pedig visszaszorul. Az érett petesejt megtermékenyüléséhez azonban a méhnyálkahártyának is beágyazódásra képes állapotba kell kerülnie.

 

Az endometrium változásai

A méhnyálkahártya, vagy endometrium, menstruációs ciklus alatt sokféle változáson keresztülmegy: a sejtjei átalakulnak, a méhnyálkahártya megvastagszik, majd fellazul, végül pedig lelökődik, ez utóbbi, vérrel keveredve, a menstruáció. Ennek a folyamatnak a során van egy olyan megfelelő időszak, az implantációs ablak, amelyben az embrió sikeresen beágyazódhat a méhnyálkahártyába. Az implantációs ablak időpontja azonban egyénenként változó, így ennek ismerete nélkül alacsonyabb a mesterséges megtermékenyítés sikeressége.

 

A progeszteron

A tüszőrepedést követően, az LH hatására a petefészekben a tüszőhám és a belső tok sejtjeinek átalakulásával jön létre a sárgatest, amelyben elkezd termelődni a sárgatesthormon, a progeszteron. A progeszteron tovább vastagítja a méhnyálkahártyát, tápanyagokat halmoz fel és segíti a megtermékenyített petesejt befogadását. A sárgatesthormon termelődésének hatására az LH és az FSH termelése visszaszorul.

 

A terhesség

Amennyiben bekövetkezik a várva várt terhesség, a sárgatest még nagyjából három hónapon át megmarad, majd a méhlepény veszi át hormontermelő szerepét. Abban az esetben, ha nem történik teherbe esés, a lecsökkent LH szint miatt a progeszterontermelés lecsökken, a méhnyálkahártya nagy része pedig leválik és kiürül – ez a menstruáció. A ciklus újrakezdődése a progeszteron szint leesésével kezdődik, mivel az már nem szorítja vissza az FSH termelését, ami újra tüszőérlelésbe kezd.

 

Szeretne többet megtudni? Kérje most ingyenes útmutatónkat a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókért!

0 válasz

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük