Kérdések az alkoholfogyasztásról

MEDDŐSÉG

Az alkoholfogyasztással kapcsolatban sok ellentétes vélemény létezik, van azonban néhány olyan fontos pont, amelyekkel mindenképp érdemes tisztában lenni: az alkohol termékenységre, terhességre és a magzatra gyakorolt hatásának alapjaival.

A kutatásokban az elfogyasztott alkohol mértékét általában három kategóriába (mérsékelt, közepes, magas) szokták sorolni. Ebből a mérsékelt alkoholfogyasztás napi egy vagy annál kevesebb (heti egy-nyolc) egységnyi alkoholtartalmú ital elfogyasztását jelenti, amelyből egy egység 8-12 gramm alkoholt jelent (ennek pontos mértékegysége országonként változó). Ekkora mennyiséget képes egy átlagos ember mája lebontani egy óra alatt. Ha ezt átfordítjuk olyan egységekké, amelyet könnyebb értelmezni, akkor ez a mennyiség napi 1 pohár sör, 1 dl bor, 1 koktél vagy 2 cl égetett szeszes italnak felel meg. A hatásokat leíró cikkekben leggyakrabban a mérsékelt és közepes (napi két egység alkoholig terjedő), illetve a mérsékelt és magas (napi két egység alkoholt meghaladó) alkoholfogyasztás közötti különbségeket emelik ki, a mérsékelt alkoholfogyasztás, illetve a teljes absztinencia összehasonlításáról lényegesen kevesebb szó esik.

 

Az alkohol és a termékenység

A termékenységre gyakorolt hatás vizsgálatánál a magas alkoholfogyasztás, illetve az alkoholizmus negatív hatását mutatták ki a termékenység sikerességét illetően, és azt, hogy az növelte a meddőség kockázatát. A közepes alkoholfogyasztást is kockázatosabbnak találták a nők termékenységére a mérsékelt alkoholfogyasztáshoz képest. Ezek alapján látszik, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztásnak nincs negatív hatása a termékenységre, azonban a fogyasztással kapcsolatban a mennyiségen kívül más kérdések is felmerülnek.

Az alkoholfogyasztás mértéke laikusként nem egyszerűen meghatározható, ennek napi és heti mértéke nehezen követhető, illetve még a szakemberek között sincs teljes egyetértés a mértékletes fogyasztás pontos egységét illetően. Ennek megfelelően, bár nem okoz kockázatot a termékenységre a mérsékelt alkoholfogyasztás, az alkohol kerülése vagy a fokozott odafigyelés azonban mégis ajánlott, különösen ha az ember nehezen tud mértéket tartani, illetve korábban már voltak problémái az alkoholfogyasztást illetően.

 

Az alkohol és a terhesség

Az alkohol terhességet befolyásoló hatásáról szintén sok ellentmondásos információval találkozhatunk, azonban a termékenységhez hasonlóan itt sem kimutatható a mérsékelt fogyasztás negatív hatása. Ennek ellenére az alkoholfogyasztás elkerülése ugyanígy javasolt, mivel a mértékek kiszámítása, illetve a túlzott fogyasztás kockázatának megnövekedése problémát okozhat. Itt a mérsékelt fogyasztás egységeinek túllépése, illetve a rohamszerű, alkalmankénti (5 egységnél több) ivás is bajokhoz vezethet.

 

Az alkohol hatása a magzatra

A terhesség alatt az alkohol a tápanyagokkal együtt a méhlepényen keresztül a magzat szervezetébe jut, amely ekkor még nem rendelkezik olyan enzimekkel, amelyek az alkohol lebontására képessé teszik, így ez a magzatnál lassabban történik meg, mint az anya szervezetében, így a hatása is tovább tart. Ez a magzat szívfrekvenciájának, illetve az izomtónusának növekedésével jár, ami kis mennyiségben nem okoz rendellenességeket, nagy mennyiségben azonban magzati alkoholszindrómát vagy más fejlődési rendellenességeket okozhat. Az alkoholfogyasztás szempontjából az első trimeszter kiemelendő, mint olyan időszak, amelyben az alkoholfogyasztás fokozottan veszélyezteti az akkor még kevéssé fejlett magzatot. Emellett viszont a harmadik trimeszterre is érdemes odafigyelni, mivel abban az időszakban koncentrálódik a magzat fejlődése az idegrendszerre (ez az idegrendszer fejlődésének szenzitív periódusa), így az alkoholfogyasztás is az idegrendszer a fejlődését befolyásolhatja leginkább.

Összességében tehát igaz, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás nem okoz problémát sem a termékenység, sem a terhesség során, ezekben az időszakokban azonban mégis érdemes fokozottan odafigyelni az alkoholfogyasztási szokásokra.

 

Szeretne többet megtudni? Kérje most ingyenes útmutatónkat a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókért!

0 válasz

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük