A megmagyarázatlan meddőség lehetséges háttere, pszichológiai vetületei és kezelési lehetőségei

A megmagyarázatlan meddőség lehetséges hátterével azért fontos tisztában lenni, mivel így a pszichológiai megküzdés és a lehetséges kezelési módok is megismerhetők. A megmagyarázatlan vagy más néven funkcionális meddőség a terméketlenségnek azon formája, amelyben a meddőségnek nincs kimutatható biológiai oka.

Ezzel kapcsolatban nagyon sok tévhit kering a köztudatban, amelyek nagy része ezt a nők hibájának vagy szégyenének tartja, ezek az elképzelések azonban csak tovább erősítik a nők meddőséggel kapcsolatos szorongását és stresszét, ezek viszont ténylegesen ronthatják a teherbe esés valószínűségét.

A kor előrehaladtával szintén fokozódik a stressz a gyermekvállalás sikerével kapcsolatban, sokan pánikba esnek, hogy elszalasztják a lehetőséget a teherbe esésre, ez szintén negatív hatással van a fogantatásra. Emellett az is szerepet játszhat a stressz és a félelem fokozódásában, hogy sokan úgy gondolják, amennyiben nincs orvosi vizsgálatokkal meghatározható rendellenesség, a meddőség nem is gyógyítható, ez az elképzelés azonban téves.

A funkcionális meddőség pszichológiai okai a társadalom stresszt és szorongást keltő elvárásai vagy akár a kapcsolati nehézségek is lehetnek, mivel a párkapcsolati konfliktusok is akadályt állíthatnak a fogantatás útjába. Az utóbbi állítást támasztja alá az, hogy lehetséges, hogy a személy az egyik kapcsolatában meddő, míg egy másikban nem az.

A megmagyarázatlan meddőség kockázati tényezői közé tartoznak a különböző traumák, amelyek a szexualitással, a fogantatással, a szüléssel és a születéssel kapcsolatosak, így tehát azok a nők, akik szexuális bántalmazás, visszaélés vagy nemi erőszak áldozatai voltak, különös tekintettel azokra, akik gyermekkorban váltak áldozatokká, nagyobb mértékben veszélyeztetettek. Emellett a megfelelő táplálkozásnak is fontos szerepe van a funkcionális meddőség megelőzésében és kezelésében, hiszen a nem megfelelő mennyiségű táplálék befolyásolja az immunműködést is a stressz által, ami negatív hatással lehet a fogantatásra.

Ennek megfelelően a funkcionális meddőség kezelését érdemes lehet a stressz és a traumák feltárásával kezdeni, amihez a legtöbb esetben szakember segítségére van szükség. Amennyiben funkcionális meddőség áll fenn, és a stresszcsökkentés, a lelki válságok és gátlások feloldása sikeres, jó esélye van a megtermékenyülésnek természetes úton is.

Szeretne többet megtudni? Kérje most ingyenes útmutatónkat a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókért!

0 válasz

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.