Hogyan működik a spermium-, és az embrióadományozás?

BlogDonacio

Abban az esetben, hogy ha a babát akaró párnak a férfi, vagy a nő oldaláról nincs lehetősége saját embrió visszaültetésére, még mindig bízhatnak a spermium-, vagy az embrióadományozásban.

Korábbi írásunkban már jobban megismerkedhetett a spermabankok történetével, a mostani bejegyzésben szeretnénk a donáció folymatát röviden bemutatni.

A mesterséges megtermékenyítésnél akkor van szükség donor által spermához jutni, ha a pár férfi tagjának hímivarsejtjei nem alkalmsak a megtermékenyítésre. Fontos tudni, hogy a spermabankokból csak anonim módon lehet ismeretlen donortól spermához jutni, így a donor bizonyos tulajdonságainak megismerésére van lehetőség, de másra nem.

Lehetséges az embrió-adományozás is. Ez akkor történhet, amikor a petesejteket a lombikbébi eljárás során leszívják, majd megtermékenyítik és nem az összeset ültetik be. A többi embriót általában lefagyasztják, ha pedig sikeres volt a többi embrió beültetése, a házaspár (vagy élettársak) fel is ajánlhatják azt más nehéz sorsú pároknak. Az adományozás céljából felajánlott embrió legfeljebb 5 évig tárolható, de ez az időtartam egy alkalommal, további 5 évvel meghosszabbítható. A fel nem használt embrió a határidő letelte előtt nem semmisíthető meg, csak abban az esetben, ha az embrió károsodott. Az embrió sorsáról az embriót létrehozó házastársak (élettársak) közösen rendelkeznek. Fontos tudni azonban, hogy a fagyasztási eljárásokat az OEP nem fizeti az Intézeteknek. Minden intézetnek más a gyakorlata ezzel kapcsolatban.

Lehetőség van petesejt-donációra is, ám ennek még szigorúbb feltételei vannak, mint a spermadonációnak. Reprodukciós eljárás céljából történő női ivarsejt-adományozás esetén csak az ajánlhat fel petesejtet, aki a befogadó nő:

  • közeli hozzátartozója vagy,
  • oldalági rokona vagy,
  • testvérének házastársa (bejegyzett élettársa, élettársa) vagy,
  • házastársa (élettársa) közeli hozzátartozója az egyenes ági rokon és a testvér kivételével vagy,
  • házastársa (élettársa) testvérének házastársa (bejegyzett élettársa, élettársa).

Forrás: WEBBeteg (http://www.webbeteg.hu)

Szeretne többet megtudni? Kérje most ingyenes útmutatónkat a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókért!

0 válasz

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük