Hamarosan érkezik a Prelife-teszt!

prelifeteszt2

Ahogy már korábban is olvashatott róla blogunkon, a meddőség gyakori probléma, minden hatodik házaspár életében előfordul. Ennek kezelésére a legelterjedtebb asszisztált reprodukciós eljárás az IVF, amelyből 33 európai országban több mint 700 ezer ciklust végeznek évente. Magyarországon évente körülbelül hatezer nő vesz részt lombikprogramban, azonban a sikeres terhességig általában 3-4 alkalommal is próbálkozni kell, hiszen az IVF átlagos hatékonysága kevesebb, mint 25-30%.

A jelenlegi meddőségi kezelések így egy éven túl is elhúzódhatnak, amelynek az egyik oka, hogy bár az embrió állapotát alaposan vizsgálják, a méhnyálkahártya (az endometrium) befogadóképességének vizsgálatára nem fektetnek elég hangsúlyt. Ez azt jelenti, hogy nagyon kevés információval rendelkeznek arról, hogy milyen környezetbe ültetik be az embriót.

 

A Prelife-teszt ennek a problémának a megoldására született a hatékonyság növelésének céljából. A Prelife-teszt segítségével lehetővé válik annak felmérése, hogy a méhnyálkahártya alkalmas-e az embrió befogadására, ehhez pedig csak olyan műszerek szükségesek, amelyek bármely IVF központ laborjában elérhetők.


A Prelife-teszt molekuláris biológiai módszerekkel jellemzi az endometrium állapotát. Ez a páciens számára egy nagyjából 10-15 perces, fájdalommentes beavatkozást jelent, amely során megállapítják, hogy az ő számára megfelelő-e a beültetési protokoll által előírt időpont, vagy sem. Az esetek 25%-ában az embrióbeültetés optimális időpontja eltér a protokoll által meghatározott időponttól, ilyenkor a beültetés időpontját a teszt eredményétől függően meg tudják változtatni. Az embrióbeültetés akár ugyanabban a ciklusban is történhet, mint a Prelife-teszt elvégzése! Ezáltal a kezelések átlagos sikerrátája akár 20%-kal is emelkedhet.

A Prelife-teszt segíti a párokat abban, hogy kevesebb stressz és rövidebb idő is elegendő legyen a várva várt terhességhez. Az IVF központok is profitálhatnak a fejlesztésből, hiszen a kezelések személyre szabása és a javuló eredményesség magasabb betegelégedettséggel is jár.

A Prelife-teszt jelenleg klinikai kipróbálás alatt áll, és várhatóan 2018-ra lesz majd elérhető, az ára pedig piaci versenytársának 1000 eurós költségénél lényegesen olcsóbb lesz. Hosszabb távú cél, hogy a teszt világszerte elérhető legyen, amellyel kapcsolatban a Czeizel Intézetben tartott, szeptember 6-i sajtótájékoztatón nagy lépés történt: a Quantbio Kft., a Prelife tulajdonosa stratégiai együttműködésről állapodott meg Európa vezető prenatális genetikai teszt-gyártójával, a LifeCodexxszel. A vállalat, amelynek központja a németországi Konstanzban van, 2012-ben Európában elsőként állított elő nem invazív prenatális tesztet, PrenaTest néven a születendő gyermekek leggyakoribb kromoszomális rendellenességeinek kiszűrésére, ezzel fontos változásokat idézve elő a prenatális diagnosztika területén. A LifeCodexx piacvezető pozícióval rendelkezik több európai országban, így Magyarországon is, továbbá a Közel-Keleten és Ázsiában.

Statisztikai adatok: ESHRE 2017, Genf

 

Szeretne többet megtudni? Kérje most ingyenes útmutatónkat a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókért!

0 válasz

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük