A nagyobb babák okosabbak?

Sok tény és tévhit kering az interneten azzal kapcsolatban, hogy mivel függ össze az intelligencia, most pedig bizonyítva látszik, hogy bizony a nagyobb súllyal született babák magasabb IQ-val rendelkeznek, mint könnyebb társaik. De mit is jelent ez?

Az, hogy az emberek intelligenciáját, természetét mi határozza meg, mindig is központi kérdés volt a tudományt művelők körében. Már Arisztotelész, i.e. IV. században a fiziognómia nevű tudománnyal próbált meg következtetéseket levonni személyekkel kapcsolatban, ez pedig az arcvonásaik tanulmányozását takarta. Ezt a hagyományt később, a XVIII. század derekán Lavater is felélesztette rövid időre. Ugyanebben az időben más tudósok is próbálták megfejteni, hogy mi okozhatja a személyek közti intelligencia, képesség és személyiségbeli különbségeket, aminek egy érdekes példája Gall megközelítése, a frenológia. Ez az emberi koponyák dudorainak és árkainak tanulmányozását, majd ebből messzemenő következtetések levonását jelentette.

Ma már ezeket a próbálkozásokat kevésbé tartjuk sikeresnek az emberi intelligencia felmérésére, azonban az érdeklődés a rejtély megfejtése iránt egyre csak növekedett. A mai értelemben, a köznyelvben használt intelligencia fogalom mérése a XX. századtól kezdődött meg, ez pedig leginkább a tömegoktatás megjelenésének volt köszönhető, hiszen ezáltal az intellektuális különbségek is nyilvánvalóbbá váltak. Ebben az időben sorra készültek az újabb és újabb, intelligenciát mérő tesztek, mára pedig már általánosan elfogadottá vált az IQ, az intelligenciahányados használata.

Az a kérdés azonban, hogy mégis mivel tudnánk megjósolni a születendő gyermekek intelligenciáját, továbbra is megválaszolatlan maradt. Valamivel azonban már mégis közelebb vagyunk a megoldáshoz: Thomas Matte 2001-es kutatásában olyan adatokat hozott nyilvánosságra, amelyek egyértelmű kapcsolatot mutatnak a születési súly és a hét évvel később mért IQ között. Azt már korábbi kutatások is bizonyították, hogy a normál súly alatti (<2,5 kg) babák rosszabbul teljesítenek az intelligencia teszteken, mint a normál súlycsoportba tartozó társaik. Matte ezt az eltérést a normál súlycsoportba tartozó babák között is megvizsgálta, és hasonló eredményt kapott: minél nagyobb súllyal született egy baba, annál jobb eredményt ért el a későbbi IQ teszten. Ez az eredmény a fiúknál még erőteljesebben jelentkezett, náluk nagyobbak voltak a különbségek (egy kilogrammal nagyobb születési súly 4,6-tal növelte az IQ pontszámot, míg lányoknál ugyanekkora súlynövekedés 2,7-es növekedéssel járt az IQ-t tekintve).

Szeretne többet megtudni? Kérje most ingyenes útmutatónkat a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókért!

0 válasz

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük