Tippek a termékenység fokozáshoz

Blog6tipp

Hétből egy párnak egy évnél tovább kell próbálkoznia a várva várt teherbe esésig. Sokan nem ismerik azokat az alapvető tényezőket, amelyek pozitívan befolyásolhatják a sikeres megtermékenyülést, és amelyek kipróbálásával a vártnál hamarabb sikerülhet a családalapítás. Lássuk, milyen lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy minél előbb a boldog babavárók táborába tartozhassunk! Fontos: ezek a tippek természetesen nem nyújtanak megoldást azokra a megtermékenyítési problémákra, melyekről már korábbi bejegyzéseinkben írtunk, és amelyekről tanfolyamunkban bővebben is tájékozódhat.

Túlsúly, alultápláltság – komoly akadályai lehetnek a fogantatásnak

Mindkét esetben a normálistól eltérő módon működik a szervezet (például felborulhat a hormonháztartás), amely a termékenység igen összetett és érzékeny rendszerében fennakadást okozhat. Amennyiben az egyéni BMI-érték jócskán eltér a normális tartománytól, érdemes lépéseket tenni a testsúly normalizálása érdekében.

Érdemes tisztában lenni vele, mikor van a peteérés

Ahhoz, hogy a maximálisra növeljük a megtermékenyülés esélyét, az együttléteket jobb tudatosan a legtermékenyebb napokra időzíteni. Ezek a napok a menstruációs ciklus közepén, valamint az azt megelőző és követő 4-5 napon vannak. A peteérést mi magunk is kiszámolhatjuk a menstruációs ciklus megfigyelésével, amit javasolt rendszeresen nyomon követni, hogy tisztában legyünk vele, ha esetleg elmarad a havi tüszőrepedés. A peteérést hőmérőzéssel és a hüvelyváladék megfigyelésével is nyomon követhetjük.

A petesejt csupán a peteérést követő 12-24 órában tud megtermékenyülni, a hímivarsejt azonban öt napig is képes életben maradni a petevezetékbe jutás után, így az együttlét után napokkal is képesek megtermékenyíteni a petesejtet. A peteérés után történő együttlétek azonban valószínűleg nem fognak sikerrel járni.

A szexben nem csak a rendszeresség, a minőség is számít

A szexuális együttlétek a gyermektervezés időszakában – ideális esetben – rendszeresen (heti 2-3 alkalommal) és megfelelő minőségben zajlanak. Sok pár nincs tisztában azzal, hogy a szexuális élet minősége igenis befolyásolhatja a sikeres fogantatást, pedig nagyon fontos az intimitás. Az együttlétek a menstruációs ciklus alatt legyenek gyakoriak, a peteérés napjaiban pedig minden nap érdemes alkalmat keresni az összebújásra.

Növeljük a férfi termékenységét!

A sikeres teherbe esés a pár mindkét felén múlik. Sokan nem így gondolják, azonban tény, hogy a meddőséggel küzdő pároknál egyforma arányban figyelhető meg valamilyen probléma a női és férfi oldalon is – tehát nem csak a női szervezetnek kell készen állnia a gyermekáldásra.

A fogantatáshoz alapvetően ugyanakkora mértékben szükséges, hogy a férfi spermiumai egészségesek legyenek, mint amennyire az fontos, hogy a női szervezetben minden rendben legyen.

A férfiak termékenységének növeléséhez fontos a megfelelő, változatos étrend, a rendszeres sport és az ideális testsúly megtartása, mindaz, amit manapság csak egészséges életmód néven emlegetnek. Ha minderre odafigyelünk, illetve lemondunk az olyan káros szenvedélyekről, mint a dohányzás vagy a rendszeres alkoholfogyasztás, nagy lépést tehetünk a célunk felé.

Legyünk felkészültek a témában!

A terhességhez vezető út sokak számára stresszes és nehézségekkel teli. A legtöbb párnál, akik számára komoly kihívást jelent a sikeres fogantatás, ovulációs vagy petevezeték-problémák, esetleg nem életképes spermiumok állnak a kudarc hátterében. Ezen kívül problémát jelenthet az életkor, a nem megfelelő életvitel és a túlsúly.

Legyen tisztában azzal, hogy az Önök esetében mi lehet a gond! Nem mindegy ugyanis, hogy a kiváltó ok szakorvosi kezelésre szorul, vagy esetleg elegendő az életmódváltás is az esélyek növelése érdekében. Ha nehezen jön a baba, itt az ideje egy alapos kivizsgálásnak. Amennyiben egy évnyi rendszeres házasélet mellett is eredménytelen a fogantatás, érdemes orvoshoz fordulni az esetleges háttérben meghúzódó okok felderítése érdekében. Fontos, hogy erre a találkozóra felkészülten érkezzünk, és ne féljünk minden fontos kérdést megvitatni.

Szöveg forrása: WEBBeteg (http://www.webbeteg.hu)

Amennyiben jobban meg szeretne ismerkedni a különböző mesterséges megtermékenyítési eljárásokkal, vizsgálatokkal, bátran ajánljuk tanfolyamunkat, melyben minden fontos információt könnyen sajátíthat el, hiteles, szakértők által készített, közérthető tananyag formájában.

Szeretne többet megtudni? Kérje most ingyenes útmutatónkat a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókért!

0 válasz

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük