Vetélés és megküzdés

A vetélés hatalmas emocionális trauma a pár számára, amellyel a megküzdés évekig eltarthat, még akkor is, ha a következő baba egészségesen jön a világra. A következő terhesség alatt gyakran megjelenik a szorongás, különböző félelmek kerülnek felszínre, amit sokszor lehangolt állapot kísér, így nagyon fontos, hogy ezekkel foglalkozzanak, ha szükséges, kérjenek külső segítséget a várandósság idején.

Az ismétlődő vetélések esetén gyakori a depresszió, amelynek aránya majdnem kétszerese az átlag női lakossághoz viszonyítva. Ez azonban további aggodalmakat szül azzal kapcsolatban, hogy vajon a negatív állapotok rossz hatással lesznek-e a terhességre, ezért fontos tudni, hogy a depresszió jól kezelhető betegség gyógyszerekkel és terápiával.

Élet a vetélés után

A magzat elvesztését azért is nehéz elfogadni, hiszen egy egész jövőkép tűnik el: a szülők már elképzelték életüket a gyermekükkel, hogyan lesz a családjuk része, mikor kezd el járni, milyen lesz majd iskolásként. Ezt a helyzetet nagyon nehéz feldolgozni, és az ezzel járó érzéseket semmiképp sem szabad elfojtani. A szomorúság, a düh, a harag természetes reakciók, így ezeket kimutatni nem szégyen, sokkal inkább bátorság. A szociális háló, a barátok és a család ilyenkor nagy segítség lehetnek, illetve számos olyan online közösség is létezik, ahol a hasonló tapasztalatokat átélt szülők megosztják egymással érzéseiket, és ezzel segítik egymást.

Az önvád vagy a partner hibáztatása nagyon gyakori probléma, szinte minden nő fejében megfordul, hogy esetleg ő tett valamit rosszul a terhesség során. Ahogy korábbi bejegyzésünkben írtuk, az okok nagy része ismeretlen, a kockázati tényezők pedig nem a szülők viselkedésében keresendők!

Hogyan tovább?

A trauma feldolgozása hosszú időt vehet igénybe, ahogy a terhességre való ráhangolódás is egy komplex folyamat, testileg és lelkileg egyaránt. A terhesség megszakadásával azonban ez a felkészülés hirtelen okafogyottá válik, a születés és a halál összekapcsolódik, ami beindítja a gyászfolyamatot. Az a pillanat, amikor úgy érzi, újra készen áll a gyermekvállalásra, mindenki számára egyéni időpontban jön el. Nincs olyan, hogy valaki túl gyorsan vagy túl lassan jut el erre az elhatározásra, illetve az a döntés, hogy nem szeretne tovább próbálkozni, szintén teljesen érthető.

Ami pedig talán a legfontosabb: egy magzat elvesztése nem jelenti azt, hogy a következő baba ne jöhetne egészségesen a világra! Ezzel kapcsolatban az aggodalmak természetesek, amellyel való megküzdésben mind az orvosok, mind a pszichológusok szakszerű segítséget tudnak nyújtani.

Szeretne többet megtudni? Kérje most ingyenes útmutatónkat a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókért!

0 válasz

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük